Een alarmsysteem installeren, mag dit?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Een alarmsysteem installeren, mag dit?

 

Er bestaan heel wat spelregels met betrekking tot het plaatsen en het gebruik van een alarmsysteem. Deze regels zijn ook al enkele keren grondig hervormd. We merken dat daardoor veel twijfel is ontstaan, zowel bij de verdelers, de installateurs als de gebruikers. Daarom zetten we hier graag nog eens even de belangrijkste punten voor u op een rijtje:

 

De wetgeving toegelicht.

De verkoop en het verspreiden van materiaal is niet aan wettelijke regels onderworpen. Deze markt is dus vrij.

...

Sommige activiteiten met betrekking tot het materiaal en de installatie zijn echter wel wettelijk geregeld:

  • de conceptie, de plaatsing, het onderhoud en de herstelling van alarmsystemen en -centrales gebeurt door een erkende beveiligingsonderneming;

  • het monitoren en het behandelen van alarmsignalen afkomstig van alarmsystemen in gebouwen gebeurt door vergunde alarmcentrales;

  • het gebruik van alarmsystemen is aan regels onderworpen; Wanneer een particulier zijn eigen alarmsysteem installeert, is deze niet meer verplicht het alarmsysteem te laten controleren door een erkende beveiligingsonderneming, alvorens zijn systeem onder spanning te zetten.

Daarbij geldt wel:

Het besluit is niet van toepassing op: alarmsystemen die niet voorzien zijn van een buitensirene, buitenlicht of een meldsysteem (naar derden).

Bron: https://vigilis.ibz.be

 

ERKEND?

Dus als je geen buitensirene, -licht of meldsysteem gebruikt, is de wet niet van toepassing. Mèt buitensirene mag het systeem enkel door de gebruiker zelf of door een erkende beveiligingsonderneming worden geplaatst en moeten bepaalde regels door de gebruiker worden gerespecteerd. Een niet erkende elektricien mag dus wel een alarmsysteem verkopen aan zijn klant indien deze het systeem zelf plaatst. Opgelet: ook de conceptie (het samenstellen en positioneren van de componenten) & onderhoud van het systeem vallen onder deze regel. Vaak werkt een installateur hiervoor ook samen met een erkende beveiligingsonderneming.

 

INCERT?

INCERT staat daar volledig los van en is een vrijblijvende, bijkomende certificering die met name door de verzekeringsmaatschappijen gevraagd kan worden. De producten van Delta Dore zijn niet INCERTgekeurd. Als je echter weet dat slechts 350 van de 900 erkende beveiligingsondernemingen ook door INCERT gecertificeerd zijn en dat zelfs voor professionele toepassingen INCERT in veel gevallen niet vereist wordt door de verzekeringsmaatschappijen, dan begrijp je dat er heel wat mogelijkheden zijn voor het volledig draadloze alarmsysteem van Delta Dore. Het systeem is tevens conform de Europese norm EN 50131 met betrekking tot alarmsystemen en ook het Belgische INCERT zal logischerwijs in de toekomst naar het Europees niveau evolueren. Het Tyxal+ alarmsysteem is verder extreem installatie- en gebruiksvriendelijk en dankzij de videoverificatie weet je steeds wie of wat een alarm heeft veroorzaakt zodat je gepast kan reageren, ook vanop afstand.